Weekly Current Affair Question 20 September to 26 September 2021

1. Debrabrata Mukherjee associated with United Breweries Limited has been elected as the head of
Answer: Audit Bureau of Circulations

2. Who has been appointed as the new Vice Chief of Air Force?
Answer: Air Marshal Sandeep Singh

3. The restrictions on which expenses have been removed by the government during the Corona period?
Answer: At the expense of various ministries and departments

4. US President Joe Biden has announced the launch of which fellowship for degrees in leading STEM programs?
Answer: QUAD Fellowship

5. Which the first conference will Home Minister and Cooperation Minister Amit Shah address today?
Answer: First National Cooperative Conference

6. Where has the world’s tallest charging station for electric vehicles been inaugurated?
Answer: Kaza in Lahaul-Spiti district (Himachal Pradesh)

7. Who has been awarded the Best MLA of the Year Award for the year 2020-2021 by Karnataka Assembly Speaker Vishweshwar Hegde Kageri?
Answer: MLA BS Yediyurappa

8.  Who has been conferred the Global Goalkeeper Award 2021 by the Bill and Melinda Gates Foundation?
Answer: Phumzile Mlambo-Angkuka

9. Who has been re-elected as the President of the country’s top news agency Press Trust of India?
Answer: Aveek Sarkar

10. Debrabrata Mukherjee associated with United Breweries Limited has been elected as the head of
Answer: Audit Bureau of Circulations

11. Who has been chosen as the new Vice Chief of Air Force?
Answer: Air Marshal Sandeep Singh

12. The restrictions on which expenses have been removed by the government during the Corona period?
Answer: At the expense of various ministries and departments

13. US President Joe Biden has announced the launch of which fellowship for degrees in leading STEM programs?
Answer: QUAD Fellowship

14. Which first conference will Home Minister and Cooperation Minister Amit Shah address today?
Answer: First National Cooperative Conference

15. Where has the world’s tallest charging station for electric vehicles been inaugurated?
Answer: Kaza in Lahaul-Spiti district (Himachal Pradesh)

16. Who has been awarded the Best MLA of the Year Award for the year 2020-2021 by Karnataka Assembly Speaker Vishweshwar Hegde Kageri?
Answer: MLA BS Yediyurappa

17. Who has been conferred the Global Goalkeeper Award 2021 by the Bill and Melinda Gates Foundation?
Answer: Phumzile Mlambo-Angkuka

18. Who has been re-elected as the President of the country’s top news agency Press Trust of India?
Answer: Aveek Sarkar

MCQ –

1. According to the Food Safety and Standards Authority of India, in which year India will become industrial trans fat-free?
(A)2022
(B)2023
(C)2024
(D)2025
Answer:(A)2022

2. Which of the following organization has developed its indigenous charger for electric vehicles in India?
(A)Honda
(B) Hero
(C)Automotive Research Association of India
(D)Ude Corporation
Answer:(C)Automotive Research Association of India

3. In which year, NASA has announced to launch of a rover to search for water and ice in a region of the Moon’s the South Pole?
(A)2022
(B)2023
(C)2024
(D)2025
Answer:(B)2023

4. According to the recently released report, by which year India will become the world’s third-largest importer?
(A)2025
(B)2030
(C)2040
(D)2050
Answer:(D)2050

5. Name the Union Minister of State for Space and Space, who has recently inaugurated the Export Promotion Center “Jammu Haat” in Jammu.
(A) Dr. Jitendra Singh
(B) Dr. One who increases Joy
(C)Shri Ramnath Kovind
(D)Shri Rajnath Singh
Answer: (A) Dr. Jitendra Singh

6. In Which state of India, India-Nepal joint military training exercise “Surya Kiran” has started in Pithoragarh?
(A) Punjab
(B) Rajasthan
(C)Uttarakhand
(D) Gujarat
Answer:(C)Uttarakhand

7. Who has recently rejected the central government’s plea to postpone the entry of women in NDA?
(A) Delhi High Court
(B) Rajasthan High Court
(C) NITI Aayog.
(D)Supreme Court
Answer:(D)Supreme Court

8.2 Air Marshal VR Choudhary has been appointed as the new Chief of Indian Army?
(A)Indian Navy
(B) Indian Air Force
(C)Indian Army
(D) none of these
Answer: (B) Indian Air Force

9. Indian Idol Season 12 winner Pawandeep Rajan has been appointed as the brand ambassador of art, culture, and tourism of which state?
A. Rajasthan
B. Uttarakhand
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
Answer:(B)Uttarakhand

10. Who is the new Deputy Chief of Air Marshal of the Indian Air Force?
(A)VR Chowdhary
(B)Sandeep Singh
(C) Aditya Choudhary
(D) Chetan Rawat
Answer: (B) Sandeep Singh

11. Iberia is the airline provider of which country?
(A)Spain
(B) Germany
(C)India
(D) France
Answer: (A) Spain

12. By whom is the book ‘Nineteen Eighty-Four’ written?
(A) RK Narayan
(B) George Orwell
(C) Khushwant Singh
(D) Ruskin Bond
Answer: (B) George Orwell

13. Which day is International Human Rights Day?
(A) 19 December
(B) 25 October
(C) 10 December
(D) November 25
Answer: (C) 10 December

14. Which of the following Prime Minister has been given the Bharat Ratna Award?
(A)Manmohan Singh
(B)VP Singh
(C) Charan Singh
(D) Morarji Desai
Answer: (D) Morarji Desai

15. Who produced the film, Gandhi?
(A) Richard Attenborough
(B) Satyajit Ray
(C)Ben Kingsley
(D) Dr. Jonas Salk
Answer: (A) Richard Attenborough

16. Who is called Bharat Nightingale?
(A) Vijayalakshmi Pandit
(B) Sarojini Naidu
(C) Aruna Asaf Ali
(D) Sucheta Kriplani
Answer: (B) Sarojini Naidu

17. Who discovered zero?
(A) Bhaskar
(B)Ramanujan
(C) Aryabhatta
(D) Varahamihira
Answer: (C) Aryabhatta

18. Who wrote ‘Waiting for Mahatma’?
(A) MJ Akbar
(B)Pran Chopra
(C) Rajmohan Gandhi
(D) RK Narayan
Answer: (D) RK Narayan

19. The biography of which Indian actor is titled ‘Anything But Khamosh’?
(A) Shatrughan Sinha
(B) Amitabh Bachchan
(C) Vinod Khanna
(D) Dharmendra
Answer: (A) Shatrughan Sinha

20. Where is the headquarter of the UN located?
(A) Geneva
(B) Washington
(C) New York
(D) Vienna
Answer: (C) New York

Leave a Comment